SALZKAMMERGUT

en mycket speciell del av världen

Måleriska småstäder, sprudlande fjällbäckar, folklig kultur och dominerande berg
- allt intill varandra i hjärtat av Österrike

Ett kort förord:
Jag har under de senaste två åren tillbringat delar av min semester i Salzkammergut och har fått så många bestående intryck av regionen, att jag skulle vilja förmedla dem vidare. För just dessa intryck handlar det om - jag vill nämligen inte erbjuda ännu en traditionell resehandbok, av dessa finns tillräckligt många redan. Jag kan och vill inte heller ge någon fullständig översikt över t.ex. sevärdheterna eller övernattningsmöjligheterna, utan jag skulle vilja berätta historia och historier, visa bilder från ett osägligt vackert landskap och försöka att förmedla de personliga intryck och tankar som jag utsattes för
direkt på plats eller efteråt, när jag läste mer om området.
Dessa sidor ska inte vara något färdigt dokument. Jag kommer att bygga ut dem, allt eftersom jag får tid och tillfälle att själv uppleva mera.


I Salzkammergut befinner vi oss på historietyngd mark. Helt bortsett från stenåldersbebyggelsen och framför allt Hallstatt-tiden, som ju har gett namn åt en hel epok i världshistorien, så har man här skrivit historia under det första årtusendet. Det hände under en tid, då bara ruinerna av det romerska Vindobona påminde om platsen, där Wien en gång skulle bli till, och länge innan Österrike fick sitt namn.

Fram till mitten av 1800-talet tog landsvägen slut i Traunkirchen; ville man längre söderut, var man tvungen att ta sig vidare med båt. Denna avskildhet i de södra regionerna bidrog naturligtvis sin del till att man kunde bevara hemortens seder bättre, vilket än idag återspeglas i de lokala traditionerna.

Naturen i Salzkammergut får besökaren att tappa andan. Brant uppstigande berg speglar sig i djupa sjöar, som i sin tur kastar tillbaka himlens blåtoner. Dachstein, Totes Gebirge och Höllengebirge är vattenskiljare och samtidigt ursprunget till kvicka små floder, som till slut alla hamnar i en av de fem stora sjöarna.

Bad Ischl, som centralort, har i sin tur bidragit till den sagolika atmosfären, eftersom det var där, som den unge Franz Joseph träffade sin Sisi och där de två förlovade sig (i dagens hembygdsmuseum). Dessutom hade de där i kejsarvillan även tillgång till en sommarbostad. Naturligtvis ledde det "kejsarliga" till att det snart kom andra prominenta personer till Salzkammergut, för att se och bli sedda.

Denna utveckling har gynnat turismen och har lärt invånarna att visserligen behandla turisterna väl (man lever ju till stor del av turismen), men det betyder inte att man därför skapade en gröt av skyskrapor, swimmingpooler och Coca-Cola-lycka för dem. Tvärtom!

Även om turisternas antal under högsäsongen kan vara högre än den bofasta befolkningens, är deras närvaro alltid bara tolererad och anpassad till de lokala förhållandena. Men just därför och på grund av allt ovan sagda är Salzkammergut väl ett av de områden på vår jord, som ligger närmast himlen.








Bad Ischl:
Födelsehjälp för en kejsare

Gmunden:
Gmunden - Keramikstaden
Idel ädel adel
Slott Ort och Ärkehertig Johann Salvator
Toa & sånt - Museum för historiska sanitetsobjekt

Gosau:
En liten kommuns krönika

Hallstatt:
Hallstatt - Saltstället

Traunkirchen:
Traunkirchen - Slutstation till 1856
En kyrka med gamla anor



copyright Bernhard Kauntz, Västerås 2003

Tillbaka till av
last update: 21.12.2003 by webmaster@werbeka.com