Mini-Europa


Idén är ju inte ny, men just i Bryssel, Europas huvudstad, passar ett Mini-Europa utmärkt. Det är inte heller de mest kända sevärdheterna som presenteras, utan framför allt byggnader, som visar Europas mångfald och som betonar det kulturella arvet.
Mini-Europa ligger vid foten av Atomium, detta Bryssels landmärke, som skapades för 50 år sedan för världsutställningen. Från den översta kulan i Atomium har man visserligen en god överblick över hela anläggningen, fast minibyggnaderna blir förstås ännu mindre och knappt urskiljbara.
Även området, som anläggningen står på, verkar inte så stort, men är i verkligheten långt större än man skulle kunna tro, när man står däruppe. Samtliga byggnader har återskapats helt verklighetstroget i en förminskning av 1:25, så att man kan göra sig en ungefär föreställning om den verkliga storleken om man jämför dem med en känd byggnad i samma skala.
Det första objektet i parken är tillägnat hela Europa, nämligen Berlaymont-byggnaden, där den Europeiska Kommissionen har sitt säte. Man hittar det på Schumanplats i Bryssel, uppkallad efter Robert Schuman, EUs "fader".
I inträdespriset ingår en katalog, i vilken de olika byggnaderna beskrivs. Tyvärr är katalogen under all kritik, såväl vad beträffar språket, som också faktauppgifter. Å andra sidan är även de båda senaste länderna representerade, Bulgarien och Rumänien, som blev EU-medlemmar först under förra året (2007).
Som motpart till den moderna Berlaymont-byggnaden visar Danmark upp en gammal europeisk kultur med vikingabyn "Trelleborg". Denna fästning består av 31 långhus, är i stort sett cirkelformad och omges av gravar och vallar.
Dessutom presenterar Danmark husen i Nyhavn, liksom börsbyggnaden (båda i Köpenhamn).
Från grannlandet Sverige visar men ett av Stockholms landmärken, rådhuset, där det den 10:e december varje år hålls festligheter i samband med Nobelprisutdelningen. Som kulturella specialiteter omnämns i katalogen även Pippi Långstrump, midsommarfirandet och Lucia (den 13:e december), liksom även att tjugo procent av männen ansöker om pappaledighet.
Som sista nordiskt land har Finland ett bidrag att ställa ut. Fästningen Olavinlinna ligger i landets östra del och tjänade länge som försvarsborg mot Ryssland. Idag görs det fredligare ting där, ty somrarnas operaföreställningar fungerar som en bro mellan öst och väst.
Norge och Island är inte representerade, eftersom de, liksom Schweiz, inte är medlemmar i EU. Det är i mina ögon helt riktigt, ty drar man fördel av att ligga inom Europa, ska man också gå med i EU - även om man skulle betala med sina olje- eller penningtvättspengar till den gemensamma marknaden.
Mellan de olika byggnaderna har det också lämnats plats för lite natur; en konstgjord kanal bevattnar området och utgör "omgivning" för sådana byggnader, som står vid vattnet. Miniatyrjärnvägar åker mellan de olika städerna, leksaksbilar och båtar åker på gatorna, resp. vattnet och av och till finns det även miniatyrturister, som bedundrar sevärdheterna.
Medan jag bläddrar vidare i katalogen, för att läsa om vad Estland har att bjuda på, kommer jag åter en gång att tänka på hur lite vi vet om varandra. Eller känner du kanske en estländsk kulturpersonlighet?
Kan du överhuvudtaget komma på namnet av en enda estländare? Nej, inte jag heller ... Däremot översvämmas vi av amerikanska serier och filmer, som gör att folk snart inte ens kommer att känna till de egna kulturbärarna ...
Även om svenskarna idag försöker att få större inflytande i Östersjöregionen, så var Tallinn först dansk, när det erövrades år 1219 av Kung Valdemar. Här visar man en del av stadens medeltida stadsmur, av vilken det ännu idag står bortåt 4 km i gammalt skick.
Medan estniskan tillhör den finsk-ugriska språkgruppen, är lettiska och litauiska indoeuropeiska språk. Lettland har fått sitt namn efter Lettgallerna, som var bosatta inom detta område för länge sedan. De var Indoeuropéer. Ur den lettiska nationalhymnens titel, "Gud välsigne Lettland", kan man till exempel lätt känna igen släktskapet i ordet för Gud. "Dievs" heter det på lettiska, inte alls långt från det latinska "Deus".
En tredjedel av befolkningen på 2,3 miljoner lever i Riga, landets huvudstad.
Lettland representeras av frihetsstoden, som upprättades i Riga under den första självständigheten, år 1935. Medan Lettland sedan var en del av Sovjetunionen hade denna staty naturligtvis ett mycket starkt symbolvärde för den lettiska befolkningen - som dock idag endast utgör ca 50 procent. Hela 35 procent är ryssar, vilket tyvärr leder till interna spänningar.
Litauen är det största av det tre baltiska staterna, såväl till ytan, som beräknat efter antal invånare. Dessutom tycks det vara ett mycket tolerant land. Så ansågs huvudstaden Vilnius vara Västerlandets Jerusalem, eftersom här flera olika religioner kunde utövas bredvid varandra, helt problemfritt. Idag är 98 procent av ryssarna som lever i landet litauiska medborgare, vilket gör att grannlandets integrationsproblem knappast alls finns här.
Landet visar upp sitt universitet, som grundades 1579 i Gamla stan, nära biskopspalatset.
Belgiens grannar, Nederländerna, har hela 15 byggnader här. Det är klart, vännen Mammon måste också få sitt - och från Nederländerna kommer det förmodligen fler turister än från Estland eller Österrike ... Jag väljer att visa stadshuset i Maastricht - inte för att Maastricht är Nederländernas äldsta stad, utan för att det år 1991 här undertecknades en överenskommelse, som var utslagsgivande för hela EU. Stadshuset från 1600-talet besitter dock även en annan sevärdhet: den dubbla fritrappan. Denna byggdes dock inte av arkitektoniska eller estetiska skäl, utan dess tillkomst låg i en tävlan om makten - om den världsliga eller den kyrkliga skulle ha övertaget. Trappan är en kompromiss. Såväl generalstaterna som furstebiskopen utövade myndighet i stadshuset - och ingen av dem skulle behöva gå bakom den andre i trappan. Överheten hade sannerligen sina speciella problem ... Fast det är väl likadant ännu idag.
Väderkvarnarna är traditionellt symboliska för Nederländerna, liksom träpantofflarna. De första tjänade dock inte bara till att mala korn, utan framför allt till vattendränering. Slutligen tjänade flöjlarnas ställning även som kommunikationsmedel, inte minst i medan krig pågick.
Slottet i Hoensbroek, liksom det medeltida Ootmarsum, museumsbyn Orvelte, stadshuset i Veere och husen på Doelenkade i Hoorn är andra exempel på Nederländernas presentation. Visste du förresten, att Kap Hoorn benämndes efter denna stad i Zuidersee?
Om grannlandet får ståta med 15 byggnader, så är det väl inte mer än rätt att Belgien som arrangör får visa upp 16, eller hur? Här finns det framför allt byggnaderna kring "Grote Markt" i Bryssels centrum, med rådhuset och skråhusen runt om. Rådhuset har smyckats med 294 statyer. Men man har inte heller glömt blomstermattan, som läggs ut på torget kring den 15. augusti med två års mellanrum (jämna år) - och som är en mycket stor händelse. För att återskapa Grand Place (som det heter på franska) i miniatyr har det krävts 19.000 arbetstimmar - det motsvarar ungefär 11 års arbete för en enskild person.
Pommes frites och choklad är ytterligare två kännetecken för Belgien. Hela 7,3 kg choklad per skalle snaskas här om året och dessutom är belgarna de största konsumenterna av pommes frites i hela världen, om man räknar per capita.
Redan 1680 omnämns jordäpple-stavarna (ja, i Belgien heter potatisen aardappel) för första gången. Visste du förresten, att tyska är ett officiellt språk i Belgien? Även diamantbearbetningen ska omnämnas, när man pratar om Belgien. Med Antwerpen som centrum står landet för 70 procent av världens produktion av bearbetade stenar.
Läget för kyrkan Notre Dame de Dinant, som även kallas Collegiale, är imponerande. Kyrkan byggdes rakt framför en klippvägg, som man har också har "byggt in" i modellen här, liksom citadellet, som vakar över staden från krönet av klippan. Dinant är därför även känd som citadellstaden.
Curtiushuset i Liège, Veves slott i Celles, stadshusen i Antwerpen och Leuven, Stora Torget i Brygge och komturiet i Alden Biesen är andra exempel, som visar vad Belgien bjuder på. (Ett komturi är sätet för ledaren av en andlig riddarorden.)
Efter en tur över Engelska kanalen ser vi att Storbritannien i alla fall representeras med tio byggnader, framför allt naturligtvis av "Houses of Parliament", som i verkligheten är 286 m långa och i norr avslutas med Big Bens klocktorn. Klockan, som väger 14 ton, har uppkallats efter byggmästaren Ben(jamin) Hall, som lär ha haft en korpulent kroppsform.
Värre är det att få reda på att en tredjedel av den brittiska pressen kontrolleras av amerikanska eller australiensiska mediakoncern. Undra på att denna hjärntvätt gör Storbritanniens folk till antieuropéer.
Slottet i Dover med sitt huvudtorn från 1180 ska representera de övriga byggnaderna från Storbritannien. Bredvid små hus från Stratford-on-Avon (Shakespeares födelseort) finns det Longleat House och bostadsområdet "Circus" i Bath, som har skapats i form av en romersk amfiteater och som bildar en imponerande enhet tillsammans med "The Royal Crescent". Till och med en jumbofärja ligger i vattnet - skalenligt återgivet.
Glendalough ligger i Irland. Det var en gång ett viktigt religiöst centrum, varifrån de kristna munkarna åkte till fastlandet för att vinna nya själar. Där fanns St. Kevin's Church, med ett litet runt torn. Det stora, 33 m höga tornet bredvid tjänade även som tillflyktsort, när plundrande vikingerhordar kom åkandes förbi. Inte långt därifrån, i Ballydavid, hittar man ett litet bönehus, som nästan ser ut som ett tält och som också visas upp här. Dessutom presenteras från Irland även St. Patrick's Rock, där man byggde Cormac's Chapel, den första kyrkan på Irland.
Med dessa traditioner som bakgrund är det kanske inte förvånansvärt att 86% av irländarna påstår sig vara troende och övervarar minst en gudstjänst i veckan. Det finns till och med en reguljär, direkt flygförbindelse mellan Dublin och vallfärdsorten Lourdes i de franska Pyrenéerna.
Vi fortsätter också till Frankrike, dock inte till Pyrenéerna, utan till Paris, där vi kan beundra "Arc de Triomphe", triumfbågen. Där befinner sig den okände soldatens grav. Det är en paradox, om man betänker att triumfbågen har byggts av Napoleon och att det i och på den finns namnen av 600 av hans generaler och 150 slag, som dessa har vunnit åt honom ...
Frankrike visar naturligtvis även det 300 m höga Eiffeltornet, som byggdes mellan 1887 och 1889 för världsutställningen. Men även nyare tekniska landvinningar finns här, som höghastighetståget Thalys, som trafikerar sträckan mellan Bryssel och Paris. Även kapellet Notre-Dame-Du-Haut vid Rochamp av Le Courbusier och slottet Schloss Clos Vougeot representarar Frankrike. Det sistnämnda är känt genom vinet med samma namn - man producerar där upp till 200.000 flaskor årligen.
Det kungliga saltsjuderiet i Arc-Et-Senans och "Damernas slott", Slott Chenonceaux, är andra exempel på fransk kultur. Inte minst kyrkan Sacre-Coeur på Montmartre är ytterligare en vacker byggnad. Fast det är återigen en paradox: den påbörjades 1875 som försoningskyrka efter det tysk-franska kriget, men den fullbordades först 1914 - och då utbröt Första Världskriget.
Frankrike är det till ytan största landet i Europa, men bland EU-staterna arbetar fransmännen minst - bara 1568 timmar om året.
Portugal har hela fem byggnader att visa upp - bland annat "Cais da Ribeira", kajvägen i Porto, och fästningen Guimarães, Portugals vagga, där Alfonso Henriques, landets första kung, såg dagens ljus.
Även Tornet i Belem finns att beskåda, det som står sedan omkring 400 år i Lissabon, där det bevakar hamninfarten, där Tejo mynnar i Atlanten. 1515 gavs det i uppdrag av Kung Emanuel I och är ett av de få byggnaderna, som klarade av jordbävningen från 1755. Genom årens lopp tjänade tornet även som fängelse och vapenlager.
Portugal har inte bara Europas högsta genomsnittstemperatur, utan även flest soltimmar. Dessutom är "azulejos" typiska för Portugal, de blåmålade keramikkaklarna, med vilka bl.a. husfasader kläs. Landet grundades 1143 och besitter dessutom de äldsta gränserna i Europa.
Del i dessa gränser har naturligtvis även grannen Spanien, som likaså representeras av fem byggnader. El Escorial gavs i uppdrag av Habsburgaren Philipp II, som minne över segern mot Frankrike år 1557. El Escorial, som ligger 45 km nordost om Madrid, var samtidigt ett kloster, ett residens och ett mausoleum. Ännu idag är alla spanska kungarna begravda där, med början av Karl V av Habsburg (i Spanien Carlos I). Vid denna tid var Spanien genom sjöfarten en världsmakt, som hade guld och silver i överflöd, eftersom det löpande hemfördes från dagens Latinamerika.
Från Spanien visar man även katedralen i Santiago de Compostela, en betydande vallfärdskyrka - byggt på det stället, där man ska ha hittat kvarlevorna av aposteln Jakobus d.ä.
Dessutom visar man kvarnar från La Mancha, för att påminna om Don Quijote av Cervantes, liksom Kolumbusstatyn i Barcelonas hamn och tjurfäktningsarenan i Sevilla.
Mancha är för övrigt ett låneord från arabiskan, "manxa", som betyder så mycket som "torr jord".
De maltesiska stentemplen, som det här visade templet i Mnajdra, är omkring 5500 år gamla och förmodligen världens äldsta. Man vet inte, vilken civilisation som har byggt dem, cirka tusen år före de egyptiska pyramiderna.
Den 300 kvadratkilometer stora ön bebos av omkring 400.000 invånare. Till deras förfogande finns ungefär 400 kyrkor - det är den största kyrkotätheten inom EU. Men religionen har också traditioner här - mellan 1530 och 1798 var den "Maltesiska Riddarorden" bofast här.
Intressant nog är Italien det land inom EU, där det faller mest regn, 950 mm om året. Att italienarna av alla européer spenderar mest pengar på kläder, skulle kunna hänga ihop med att de blir blöta så ofta? :-)
I Venedig är man ännu mer förtrogen med det våta elementet, man till och med ror omkring på det ... Markusplatsen med kampanilen och dogepalatset är i alla fall ett av utställningsobjekten från Italien. Palatset var till 1797 residenset för dogerna av Venedig. På de två granitstoderna på platsen ser man den Helige Markus lejon i brons, liksom stayn av den Helige Teodor, som även är stadens skyddshelgon.
Från Italien har man till och med efterbildat Vesuvius. Den är för all del det enda undantaget från skalan 1:25, eftersom den har byggts i 1:1000. Ändå är det en rätt intressant animation - om man står framför berget, trycker på knappen och det plötsligt kommer rök ur det, samtidigt som marken darrar.
Vid varje land finns det nämligen minst en knapp - trycker man på den, så spelas nationalhymnen. Dessutom finns det, som i Vesuvius fall, olika animationer, som är mer eller mindre välgjorda. Så springer en tjur runt arenan i Sevilla, medan en hund håller ihop herden på Irland.
Självklart får Pisa inte fattas i Italien. "Piazza del Duomo", alltså domplatsen, är en stor turistattraktion, ty här står ju det lutande tornet. Klocktornet var redan från början illa prospekterat, eftersom det stod på lös grund und sänkte sig redan under byggnationen. Det 54 m höga tornet består av 14.200 ton vit Carrara-Marmor - även modellen är i marmor, men väger blott 800 kg. Förutom kampanilen visas även baptisteriet och inte minst domkyrkan. Den sistnämnda byggdes, när Pisa år 1063 hade besegrat Palermo.
Siena, Alberobello och Vizenza är ytterligare platser, som med sina byggnader får visa upp Italien.
Tyskland å sin sida har Holstentor i Lübeck som ett av sina utställningsobjekt. Det byggdes redan 1477 och har gamla anor som uppvisningsbyggnad - det fanns ju att se på de gamla 50-Mark-sedlarna.
Tyskarna går mest till doktorn av alla EU-invånare, elva gånger per år i genomsnitt. De äter också mest bröd i EU, 84 kg om året går det på varje tysk, det är mer än 1,5 kg per vecka. Men de har också de flesta museer att titta på, hela 5000 finns det. Tvåan Frankrike har fortfarande 4500, men Italien på tredje plats bara hälften så många, 2500. I Kölner Dom befinner sig dessutom Europas största klockspel, som kan spela 40 olika toner.
Att Brandenburger Tor hör till tysk, ja till och med till europeisk historia, kan väl ingen motsätta sig. Självklart har det sin plats även här. Det invigdes 1791 där det står i slutet av paradgatan "Unter den Linden".
Från Tyskland visas dessutom domkyrkan i Speyer - även här kan man tala om att vara tyngd av historia - Millennietornet i Magdeburg, Osthofentor i Soest, slottet Eltz, vallfärdskyrkan i Wies, Beethovens födelsehus i Bonn och Porta Nigra i Trier, som går ända tillbaka till romerskt ursprung.
Alphonsbron i Luxemburg har uppkallats efter Storhertigen med detta namn, som var regent vid tiden för byggnationen, i början av 1900-talet. Naturstensbron var med sin spännvid på 84 m tekniskt mycket framstående vid denna tid.
Luxemburgs namn kommer av "Lucilinburugh" och betyder "liten borg". Invånarna i Luxemburg är den mest nöjda befolkningen i Europa, vilket vid en levnadsstandard av 228 procent av genomsnittet inte förvånar. Även andelen utlänningar tycks vara hög med sina 30 procent, men sammansättningen torde skilja sig avsevärt från den i andra länder.
Artusgården i Danzig representerar Polen. Den byggdes på 1400-talet och bär namnet efter sagokungen Arthur i England. Fasaderna är smyckade med statyer av diverse historiska och mytologiska personer. Det var dock inte något hus för kungar, utan det var sätet för skrån och kommersiella brödraskap. Även börsen fanns här till och från.
Framför godset står ett av landets landmärken, Neptunusbrunnen från 1600-talet. Borgmästaren Bartholomäus Schachmann hade inspirerats under en resa till Italien och ville ge Neptunus ett minnesmärke i hamnstaden Gdansk
Polen är - i motsats till Portugal - det landet i Europa, vars gränser har flyttats mest. 1795 försvann landet till och med helt för ett tag, när Preussen, Österrike och Ryssland delade upp det mellan sig.
Rådhuset i Prags gamla stad är från år 1338 och har sedan 1410 en astronomisk klocka. Här kan man se den lokala tiden, den sumeriska tiden och tiden sedan soluppgången. Dessutom har klockan en astronomisk urtavla och en kalender. Vid varje hel timme marscherar de tolv apostlarna en runda framför ögonen på åskådarna.
När man kastade ut kejsarens sändebud genom fönstret, den s.k. "Prager Fenstersturz", började Trettioåriga kriget, eftersom Pragborna inte var villiga att återvända till den katolska tron. Idag, fyrahundra år senare, är fyrtio procent av befolkningen ateister ...
"Tjeckien" är förresten bara en icke-officiell form, landets formella beteckning måste vara "Tjeckiska republiken". Ännu värre är det med det forna tyska "Tschechei", eftersom det motsvarade "Tschech(oslowak)ei", som ju inte finns längre.
Den Blåa kyrkan eller St. Elisabethkyrkan står i Bratislava. Denna Elisabeth var en dotter av Kung Andreas II - dessutom föddes hon på slottet i Bratislava. Kyrkan byggdes 1908 i ungersk jugendstil - på den tiden var Slovakien nämligen en del av Ungern. I Bratislava kröntes också elva ungerska kungar och åtta drottningar (framför allt från huset Habsburg, som då även regerade över Ungern). Det senare skedde dock i Martinsdomen.
Slovakien blev 1918 tillsammans med Tjeckien till Tjeckoslovakien (mellan 1939 och 1945 var Slovakien dock också en självständig stat). 1993 delades de båda staterna igen. Slovakien är grottornas land, det finns över 4450 grottor. Nästan samtliga skattesatser i landet är på nitton procent (undantagna är medicin och böcker). Med en genomsnittsålder av 35,5 år är Slovakien ett av de yngre länderna i Europa.
Rumänska är inget slaviskt språk, utan ett romanskt. Under de tre första århundradena efter Kristus var Rumänien nämligen en romersk provins (Dakien). Sedan var landet uppdelat i tre furstendömen, Moldova, Valakiet och Siebenbürgen eller Transsylvanien, som sedan slutet på 1800-talet tillsammans bildar landet. Rumänien har haft en mycket omväxlingsrik historia, slitet mellan (österrikiskt-)ungerskt och turkiskt styre genom århundraden.
I Mini-Europa står Mogosoaia-Palatset utställt. Det finns cirka tio kilometer utanför Bukarest och ligger vid en sjö med samma namn.
Den Heliga Johan från Rila-bergen (Iwan Rilski) levde mellan 870 - 946. Han var den förste eremiten i Bulgarien och grundade Rila-klostret. Av detta finns det inte mycket kvar att se, men det fyrkantiga Hreljotornet är i alla fall från 1300-talet. Iwan Rilski hålls dessutom som Bulgariens skyddspatron.
Visste Du att Bulgarien i början av 900-talet var det största kungariket i Europa? Nationaldag är den 3:e mars, då befrielsedagen från det osmanska oket firas, fastän bulgarerna fram till 600-talet själva var turkar.
Den tredubbla bron i Ljubljana leder över floden Ljubljanica. Huvudbron byggdes redan 1820, medan de båda fotgängarbroar kom till exakt 100 år senare. Ljubljana grundades kring det första årtusendeskiftet av vår tideräkning - av nybyggare från hertigdömet Bayern - och styrdes mellan 1278 och 1918 av huset Habsburg. Staden var huvudstad i hertigdömet Krain.
På Prešerenplats, som befinner sig bakom bron och som är benämnd efter den störste slovenske diktaren, France Prešeren, står dels hans minnesstaty, dels också Franciskanerkyrkan Maria Bebådelse, liksom Hauptmannhuset, som renoverades i jugendstil under förra århundradet.
Slovenien blev för första gången i historien självständigt år 1991. Ändå har Euron de flesta anhängare i hela Europa där. Lipizzanerhästarna till den Spanska Ridskolan i Wien kommer från Slovenien.
Ungern representeras i Mini-Europa genom Széchenyi-badet. Det är uppkallat efter den "störste Ungraren", István Széchenyi. De tre bassängerna håller temperaturer på 27, 34 resp. 38 grader Celsius. Badet befinner sig i Budapests Stadspark och öppnades för allmänheten år 1913.
(Buda)pest var mellan 1536 och 1734 säte av den turkiska guvernören, tills Habsburgarna kunda driva tillbaka turkarna.
Ungern, eller Magyarország, som det heter på landets eget språk, är Magyarernas land, som på 800- och 900-talen kom österifrån och bosatte sig på den ungerska slätten.
"Land der Berge, Land am Strome, Land der Äcker, Land der Dome" (Bergens, flodens, åkrarnas och kyrkornas land) - det är början på den österrikiska nationalsången, som beskriver landet. Sannerligen innehåller den lilla biten, som blev kvar av Österrike, en mångfald, som inte många andra länder kan visa upp.
Stift Melk står för kyrkorna i Österrike. Det grundades en bit före år ettusen av Babenbergarna, men fick dagens utseende först på 1700-talet av Jakob Prandtauer under abboten Berthold Dietmayr.
Kourionteatern i Limassol byggdes för 2700 år sedan av Grekerna och byggdes om 400 år senare av Romarna. Det har plats för 3500 åskådare.
Ön Cypern är bara till en del medlem i EU, eftersom den fortfarande är uppdelad i en grekisk och en turkisk del. Vid kusten av denna ö föddes Afrodite ur havsskummet. Namnet Cypern härleds av det latinska "cuprum", vilket betyder koppar. Redan för cirka 4000 år tillverkade man vin här, det är det äldsta i världen.
Vilket land skulle kunna avsluta denn rundgång bättre än Grekland, den västliga civilisationens vagga? Måtte dock minnet inte stanna vid krigen mellan stadsstaterna och mot Perserna, utan mycket hellre vid början av vetenskaperna, på socialt, filosofiskt eller naturvetenskapligt område. För att inte glömma kulturen - vad passar då bättre än en blick på Akropolis, på vilken templen utgör urgamla vittnen av mänskligt skapande? Ett tack till Dig, Europa, egyptiska prinsessa, av Zeus bortrövad till Kreta, som har nedärvt Ditt namn till oss.


Copyright Bernhard Kauntz, Wolvertem 2008



Tillbaka till eller till av


25.10.2008 by webmaster@werbeka.com